Alkohol występuje w różnych trunkach i w zależności od stężenia, działa na ludzki organizm w bardzo zróżnicowany sposób. Dlatego też ważne jest, co się pije, w jakich porach oraz należy pamiętać o właściwych proporcjach, by nie cierpieć na syndrom dnia poprzedniego.

Musujące różowe wina

wino różowe wytrawneW ostatnich latach, jak pokazują badania, spożycie wina w polskim społeczeństwie znacznie wzrosło. Ubyło natomiast osób regularnie, spożywających piwo oraz wódkę, co może świadczyć o tym iż część z nich całkowicie zrezygnowała z alkoholu, a pozostali przerzucili się na wino. Jeśli tak jest, to taka zmiana wyjdzie im na zdrowie, wszak wino pite w rozsądnych ilościach wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, dbając o optymalny przepływ krwi oraz obniżając jej ciśnienie. Warto również podkreślić iż wino różowe wytrawne ma też niezaprzeczalne walory smakowe, dzięki czemu cieszy się bardzo dużą popularnością, zwłaszcza wśród damskiej części amatorów tego trunku. Plusem różowych win jest też obecność bąbelków i najlepiej smakują, gdy są podawane schłodzone do pięciu – sześciu stopni Celsjusza. Oczywiście nie trzeba chodzić z termometrem i sprawdzać temperatury w kieliszku, ale wystarczy trzymać wino na odpowiedniej półce w lodówce, a wówczas zawsze będzie miało optymalną temperaturę. Jeżeli natomiast chodzi o cenę wytrawnych różowych win, to najtańsze z nich kupić możemy za mniej niż dwadzieścia złotych, natomiast najdroższe to wydatek, około, pięciu razy większy.

Jak wskazuje zdecydowana większość, pijących wino, te różowe mają najwięcej walorów, gdy chodzi o smak, natomiast najmniej, gdy idzie o zawartość procentów. Jednak to, co dla jednych jest wadą, dla innych jest zaletą, dlatego też nie jest dziwne, że ten rodzaj trunku, wybierają głównie kobiety.