Mały punkt gastronomiczny musi przyciągać wzrok – wśród otaczających go gigantów nie ma wyboru jak wyróżniać się na pierwszy rzut oka. Dlatego nowy restaurator już w trakcie remontu powinien myśleć, jak osiągnąć taki efekt. Najmodniejszy i z miejsca przyciągający spojrzenia ludzi efekt dają ceglane płytki, dlatego postaram się teraz opisać ich zalety.

Ściana jak za dawnych lat

płytki z cegłyCegła wygląda gustownie i nadaje wnętrzu ciepłą, przyjemną atmosferę. Pasuje też do większości wystrojów, czego nie można powiedzieć o wielu pokryciach ścian. Płytki z cegły są też całkiem wytrzymałe, w przeciwieństwie do na przykład drewna które jest mniej odporne na zmiany otoczenia. Nadają też typowy dla siebie wystrój – miejski, przypominający architekturę dwudziestego wieku. Wszystkie te zalety sprawiają że pasują one do każdego punktu – czy jest to kuchnia domowa, czy nowoczesna pizzeria. Płytki z cegły mogą zostać również użyte jako fasada naszego lokalu. W połączeniu z cegłą bardzo dobrze prezentuje się fototapeta – przy jej pomocy łatwo jest zrobić iluzję okna lub tunelu. Można też pomyśleć o zestawieniu ze sobą drewna i cegły. Jest to również bardzo dobrą koncepcja, gdyż oba te materiały łączą swoje mocne strony i niwelują te słabe, dzięki czemu razem mogą przyciągnąć więcej spojrzeń niż osobno. Dodatkowo drewno z cegłą jest od dawna używanym połączeniem, więc jest też pewność, że wystrój przyjmie się wśród klientów. 

Opcji ozdobienia wnętrza przyszłej restauracji jest bardzo dużo, od farb i tapet do właśnie płytek i paneli. Wszystko zależy od portfela restauratora – oczywistym jest, że bogatszy inwestor będzie w stanie wcielić swoją wizję z życie, gdy biedniejszy będzie musiał tańczyć wokół tematu. Nie zmienia to faktu – cegła jest świetną opcją definitywnie wartą rozważenia.