Kolega realizuje swój pomysł na własny food track Przede wszystkim stara się skupić na jakości obsługi klienta, słuchania jego potrzeb i odpowiednich porcjach potraw. Twierdzi też, że bardzo ważne jest zachowanie standardów czystości.

Odpowiedzialne serwowanie posiłków

profesjonalne środki czystości dla gastronomiiLokali gastronomicznych w Bydgoszczy przybywa. Niegasnącą popularnością cieszą się food tracki, w których klienci mogą skosztować potraw z całego świata. Dominuje przede wszystkim menu amerykańskie. Prowadzenie takiej działalności jest nie lada wyzwaniem. Poza sprecyzowanym łańcuchem dostaw, ważne jest, by serwowane potrawy były podawane w warunkach higienicznych. Rynek oferuje szeroką gamę produktów, które związane są z dbaniem o czystość urządzeń do grilla. Są wśród nich specjalne preparaty, które można szybko zaaplikować i które nie wpływają na jakość i smak serwowanych dań. Takie profesjonalne środki czystości dla gastronomii cieszą się coraz większą popularnością lokali. Ich cena zależna jest od przeznaczenia. Kolega oszczędza miesięcznie kilkaset złotych, bo dania podawane są w tekturowych pojemnikach. W stacjonarnych lokalach używa się specjalnych płynów do zmywarek, powoli rezygnując z mycia ręcznego. Nawet, gdy pracownik myje w gumowych rękawiczkach, to na naczyniach przez niego czyszczonych wciąż mogą pozostawać żywe mikroorganizmy. Trzeba też szczerze przyznać, że dużą ilość środków należy przeznaczyć na mycie podłóg i sanitariatów. Prowadząc food tracka, to drugie można wykluczyć, ale podłogi muszą być dezynfekowane. Pracownicy mogą się po coś schylić, czy zahaczyć i to co było na podłożu, znajdzie się w posiłku. Oferowane płyny zawierają taki skład, który nie dość, że myje to działa antybakteryjnie przez jakiś czas.

Poza wielkością serwowanych potraw, a także odpowiednią obsługą klienta, należy pamiętać o środkach czyszczących. Przerażającą wizją właścicieli lokali gastronomicznych jest niezadowolony, oburzony klient, cierpiący na zatrucie pokarmowe spowodowane serwowanym daniem.O złą opinię nie trudną, i nawet najlepszy lokal upadnie, gdy nie będzie przestrzegał wymogów higienicznych.