W niemal wszystkich przedsiębiorstwach, zajmujących się produkcją artykułów spożywczych, musi znajdować się magazyn z chłodnią, w której przetworzone produkty nabiorą odpowiedniej temperatury lub zachowają odpowiednią świeżość do momentu ich przetransportowania do sklepu. W konstrukcji chłodni niezwykle ważnym elementem są drzwi prowadzące do tego pomieszczenia.

Rodzaje drzwi do chłodni

drzwi chłodnicze przesuwneZe względu na konstrukcję drzwi przeznaczonych do montażu w pomieszczeniach służących do przechowywania produktów w obniżonej temperaturze, rozróżnia się drzwi przesuwne i drzwi rozwierane, czyli zawiasowe lub obrotowe. Ze względu zaś na temperaturę panującą w pomieszczeniu rozróżnia się drzwi chłodnicze, gdy temperatura nie przekracza zera i drzwi mroźnicze, kiedy temperatura utrzymywana w pomieszczeniu jest mniejsza od zera. Jeśli więc chcemy drzwi przesuwnych, a nasze pomieszczenie cechuje się temperaturą wyższą od zera, powinny interesować nas drzwi chłodnicze przesuwne. Generalnie drzwi przeznaczone do użytku w chłodni mogą być wykonane ze stali chromoniklowej, ze stalowej blachy lub z laminatu poliestrowego wzmacnianego włóknem szklanym. Drzwi tego rodzaju zyskują określone właściwości izolacyjne dzięki temu, że przestrzeń drzwiowego skrzydła wypełniona jest spienionym poliuretanem. Aby dodatkowo drzwi zachowały szczelność na obwodzie stosuje się gumowe lub silikonowe uszczelki. Rzecz jasna, przesuwne drzwi chłodnicze, zgodnie z wymogami, posiadają również bezpieczny zamek, który umożliwia ich otwarcie od wewnątrz, kiedy zachodzi taka konieczność.

Drzwi do chłodni najczęściej wykonywane są na zamówienie, dzięki czemu wytwórca może uwzględnić wszelkie nasze życzenia dotyczące tego, na którą stronę drzwi mają się otwierać i jakimi cechami dodatkowymi mają się one charakteryzować, by zaspokoić oczekiwania klienta.