W sklepach pojawia się coraz więcej producentów, którzy proponują masła z przeróżnych orzechów. Masło migdałowe, jest po maśle z orzechów ziemnych, jednym z najbardziej popularnych. Warto wiedzieć, jaki skład powinno mieć dobre masło migdałowe, ponieważ zdarza się, że niektóre z nich zawierają zbędne dodatki. Nie dajmy się oszukać, zwłaszcza, że cena maseł orzechowych jest niemała (cena to nawet kilkanaście złotych za niewielki słoik).

Poszukiwania dobrej jakości masła migdałowego

masło migdałowe - sklepMasło migdałowe może być zwykle lub z migdałów prażonych, z dodatkiem soli lub bez, z kawałkami orzechów lub kremowe. Mamy z czego wybierać. Najważniejsze jest czytanie etykiet. Nie kupujmy masła z dodatkiem konserwantów, oleju palmowego lub innych dodatków. Masło migdałowe powinno zawierać tylko migdały i nic więcej! Migdały do tanich orzechów nie należą, więc producenci na wiele sposobów starają się przyciąć koszty. Jedynym sposobem jak się przed tym ustrzec są uważne zakupy. Masło migdałowe – sklep na jaki się zdecydować? Ekologiczny sklep jest dobrym pomysłem. W takim sklepie znajdziemy certyfikowane produkty BIO. Ekologiczne masło migdałowe oznacza, że do jego produkcji użyto wyłącznie ekologicznych migdałów. Niestety w przypadku wysokiej jakości maseł migdałowych cena również będzie wyższa. 

Masło migdałowe jest naprawdę pyszne. Można je dodać do owsianki lub jaglanki, posmarować tosty czy wykorzystać do upieczenia zdrowego ciasta. Co najważniejsze, jest bardzo zdrowe, gdyż migdały zawierają dużo składników mineralnych i witamin z grupy B. Jednak ważne jest aby nie kupować kota w worku i zwracać uwagę na jego skład. Zaufane sklepy ze zdrową żywnością to dobre miejsce na zakupy, jednak nie powinno to uśpić naszej czujności w byciu świadomym konsumentem.