W klasycznych piekarniach dostaniemy chleb i bułki, które kupuje niemalże każdy z nas. Najczęściej jest wybierany chleb pszenny, bo jest najtańszy, ale zawiera gluten, którego nie każdy toleruje. Obok niego znajdziemy też pieczywo bezglutenowe.

Jaka bułka jest najlepsza?

bułki bezglutenoweSmakosze pieczywa, mają w dzisiejszych czasach spory wybór wypieków w przeróżnych formach. Chleb może być podłużny, okrągły, kwadratowy z foremki czy nawet trójkąty. Także w przypadku bułek istnieje duża różnorodność, dzięki czemu klienci mają spory wybór. Poza wyglądem, różnią się także  mąką z jakiej są wykonane i użytymi dodatkami. W ostatnim czasie wzrosło zapotrzebowanie na bułki bezglutenowe, które są wypiekane z kilku rodzajów mąk oraz są posypane ziarnami słonecznika, dyni czy sezamem. Bułki są lubiane przez klientów, bo są w wersji na raz i świetnie się nadają na przygotowanie drugiego śniadania do pracy czy szkoły. Aby bułki z mąki bezglutenowej nie były zbyt twarde, piekarze do ich wykonania wykorzystują kilka rodzajów mąk bezglutenowych, dzięki czemu osiągają pożądany efekt. Ich głównymi klientami są osoby chore na celiakię lub posiadające pewne nietolerancje pokarmowe, które w ramach leczenia i profilaktyki, wykluczają  spożywanie glutenu. Kupują je również osoby, które pragną urozmaicić swoją dietę o cenne zboża, których nie znajdziemy w popularnych chlebie pszennym czy kajzerkach. Bułki są lubiane przez dzieci, więc wiele mam kupuje je z uwagi na maluchy, które powinny mieć zróżnicowaną dietę.

Nie ma jednego rodzaju bułki, która jest najlepsza, ponieważ jej wybór jest kwestią gustów kulinarnych. Jeżeli ktoś jest uczulony na orzechy, to z pewnością nie może kupić bułki migdałowej, ale kukurydziana czy jaglana będzie już dla niego odpowiednia.